Možnosti využití kuchyňského mixéru: od smoothies po kvalitní dezerty


V moderní kuchyni je kuchyňský mixér nepostradatelným pomocníkem. Pomocí tohoto jednoduchého zařízení můžete připravit mnoho druhů jídel – od zdravých smoothies až po vynikající postní dezerty. V této příručce se budeme věnovat možnostem využití kuchyňského mixéru, abyste mohli co nejvíce využít jeho potenciál.

1. Zdravé smoothies

Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití kuchyňského mixéru jsou zdravé smoothies. Ty se dají snadno připravit a jsou ideální pro rychlou snídani nebo zdravý snack během dne. Stačí nahrát do mixéru ovoce, zeleninu, mléčné nebo sójové produkty, případně semínka a oříšky. Pro zlepšení chuti můžete také přidat koření nebo sladidlo.

Například: Vhodnou kombinací může být banán s jahodami, kterým přidáte malou hrst lískových oříšků a teplé koření podle chuti (skořice, kurkumový prášek).

2. Kvalitní dezerty

Kuchyňský mixér se také skvěle hodí pro přípravu kvalitních dezertů. Díky své vysoké rychlosti dokáže snadno zpracovávat pevné ingredience a vytvořit tak křupavý dezertní krém.

Například: Zkusit můžete připravit raw ovocné pyré na podušku z tvarohu. Zpracujte do hladkého mixu ananas, banán a pomeranč, poté přidejte tvaroh s trochou javorového sirupu. Mixujte, dokud není krém hladký. Dochutit lze skořicí nebo vanilkou.

3. Koktejly

Kromě smoothies můžete s kuchyňským mixérem připravit také koktejly. Ty jsou populárním způsobem, jak oslavit nebo strávit večer s přáteli. V mixéru můžete rychle a snadno připravit nejen sladké koktejly, ale i ty alkoholické.

Například: Pro přípravu gin toniku do mixéru nejprve vsypte led a následně přidejte gin, tonik a plátky okurky. Mixujte tak dlouho, dokud led není dostatečně rozpuštěný po celém koktejlu.

4. Polévky

Pomocí kuchyňského mixéru můžete jednoduše připravit hladké polévky. Tento postup vám ušetří hodně času oproti tradičnímu mixování v ruce.

Například: K přípravě karotkové polévky do mixéru nahráváme oloupané karotky, celer a cibuli, zalijeme vodou, přidáme hrášek a dáme vařit. Jakmile jsou karotky měkké, slijeme vodu do samostatné nádoby a zbylé suroviny v mixéru rozmixujeme na hladkou krémovou hmotu. Smícháme s vodou a podle chuti salátové krupice. Podávat můžete se smetanou a tymiánem.

5. Omáčky a dipy

Kuchyňský mixér můžeme použít i pro přípravu různých druhů omáček a dipů. Tyto druhy se skvěle hodí ke grilování, pro laktovegan nebo jako doplněk k základnímu jídlu.

Například: Lehkou sladkohorkou omáčkou k vepřovému steakům si připravíme z tzv. sweet chili omáčky, lžičky hořčice a drceného zázvoru. Poslední dvě přísady dáme do mixéru a rozmixujeme a přidáme do misy s chili omáčkou. Je to skvělé podívané i chutná omáčka.

Využití kuchyňského mixéru je skutečně široké. Pokud máte nápad na novou přípravu pokrmů, zkuste mixér většinou využít. Vždy se hodí k tomu, abyste dosáhli dobré konzistence jídla a míchání všech ingrediencí jedním způsobem.

Text byl napsán asistentem převodem hlasu.

Stránky o zdravé výživě